fredag 4 mars 2011

Vi tittar på TV och blir barocka igen

Efter en veckas vidlyftigt uteliv (tre kvällar i rad för somliga, två för de mer sansade och ordentliga...) - countrykonsert på Pustervik, avslutningsjazz på Masthugget, finsk balkantangofolkmusik på Mitt Andra Hem - blev lördagen en dag då det togs ganska lugnt. En stillsam promenad med efterföljande eftermiddagslur och vegetarisk middag med citronvatten därtill. Tanken på öl fick det att knyta sig en aning i mellangärdestrakten.
Men sedan då? Vad skulle vi då göra med resten av vår lördagskväll?

 TV-tittande tillhör inte de saker vi vanligtvis ägnar oss åt, men i det lite bräckliga tillstånd somliga av oss befann sig i föreföll det plötsligt vara en utomordentlig idé. Sagt och gjort, fram med TV-tablån. Vad visas i afton? Det mesta verkade så lagom kul tills vi kom till programpunkten "The Fairy Queen". Hmmmm, barockopera från 1692 av Henry Purcell efter Shakespears "En midsommarnattsdröm". Den kvinnliga redaktösen utbrister då tvärsäkert att:
– Opera ska man inte se på TV, den ska man se på riktigt!

Henry Purcell
Men eftersom alternativen var starkt begränsade vid just den tidpunkt blev det så i alla fall. Redaktösen fick (som vanligt) relativt snabbt äta upp sitt självsäkra påstående och erkänna att det går alldeles utmärkt att titta på opera just på TV. Man hör bra, sångtexterna återges med textremsa nederst i bildkanten så man får en vettig chans att förstå vad det hela egentligen handlar om, man ser förträffligt utan att behöva vaja som ett vassrö i storm för att parera den storväxte herren som alltid sitter i raden framför i salongen. Och framför allt så sjunger de ju så in i helsicke bra. Speciellt när de inte behöver slå på något vibrato i sina röster utan bara sjunger "rakt fram". Kostymer och scenografi gick inte heller av för hackor.
Detta var en föreställning som varade i tre och en halv timme, så vi får väl lite skamset erkänna, att vi pausade i mitten och kollade på ett avsnitt av den utmärkta brittiska serien "Downtown abbey". Men vi växlade tillbaka i lagom tid för följa den rafflande upplösningen på det barocka dramat.

Oberon och Puck
Det finns väl några slutsatser man kan dra av denna afton: yttra dig ALDRIG tvärsäkert om saker du vet något om, TV-kvällar KAN vara underhållande, opera ska ÄVEN upplevas på riktigt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar